Βουβαλίσιο κρέας με λάχανο \"Το Χασαπάκι\", προϊόντα μόνο με βουβαλίσιο κρέας!
Μία συνταγή με εμβληματικά προϊόντα της Βορειοελλαδίτικης, αλλά και ευρύτερα της βαλκανικής, κουζίνας. Περιλαμβάνει κόκκινο γλυκό πιπέρι, σήμα κατατεθέν της Δυτικής Μακεδονίας και ξινά δαμάσκηνα, που για αιώνες χρησιμοποιούσαν στην Βόρεια Ελλάδα αντί για λεμόνια, και χαρίζουν μία γλυκόξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση στο φαγητό. Τέλος, το βασικό υλικό της συνταγής, το λάχανο, πολύτιμη πηγή βιταμίνης C, και γι αυτό τόσο κυρίαρχο στις κουζίνες του Βορά.
ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα)
- 1 κιλό βουβαλίσιο κρέας για μαγειρευτό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 άσπρο λάχανο περίπου 1,5 κιλό, χοντροκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 5-6 ξινά δαμάσκηνα
- 3 κουταλιές μαύρες σταφίδες
- 1 κουταλιά καλό ξύδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το βουβάλι σε μία κατσαρόλα για 15 λεπτά. Πετάμε το πρώτο νερό και το ξαναβάζουμε σε βραστό νερό. Όταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας και είναι σχεδόν έτοιμο, σε μία δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, ροδίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λάχανο και τα καρότα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να λαδωθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα κομμάτια κρέατος, 1 φλιτζάνι από το ζωμό τους, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, τα ξινά δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το ξίδι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό να γίνει, για περίπου 20 λεπτά, ή έως ότου μαλακώσει το λάχανο. Αφού το σβήσουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
tips: οι πιο σκληροπυρηνικοί της παράδοσης, και βέβαια όλη η Βόρεια Ευρώπη, μαγειρεύουν αυτό το φαγητό με λάχανο τουρσί. Αν έχετε σπιτικό τουρσί μαγειρέψτε το με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αφαιρώντας απλά το ξύδι από τη συνταγή. Αν το τουρσί είναι σχετικά φρέσκο προσθέστε και λίγο από το ζουμί του.