ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα)
- 1 κιλό βουβαλίσιο κρέας για μαγειρευτό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 2 λίτρα βραστό νερό (8 φλ.)
- 1 φλιτζάνι χυμό φρέσκιας ντομάτας
- 1 κρεμμύδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμένο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- λίγο σέλινο για το ζωμό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το βουβάλι σε μία κατσαρόλα για 15 λεπτά. Πετάμε το πρώτο νερό και το ξαναβάζουμε σε βραστό νερό, στο οποίο προσθέτουμε ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο, ένα καρότο και ένα κλωνάρι σέλινο. Όταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας και είναι σχεδόν έτοιμο, σε μία δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ροδίζουμε ένα κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά να μελώσει. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα κομματάκια κρέατος και τα τοποθετούμε σε μία γάστρα. Στραγγίζουμε και μετράμε το ζωμό. Χρειαζόμαστε 2 λίτρα υγρά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με βραστό νερό. Βάζουμε το κριθαράκι στη γάστρα, ρίχνουμε το ζωμό και τη σάλτσα, αλατίζουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180ο C με σκεπασμένη τη γάστρα. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο βραστό νερό. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.