Βουβαλίσιο κρέας στη γάστρα με λαχανικά \"Το Χασαπάκι\", προϊόντα μόνο με βουβαλίσιο κρέας!
Η γάστρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψουμε βουβάλι στο φούρνο, επειδή διατηρεί όλη την υγρασία του φαγητού και δεν στεγνώνει το άπαχο κρέας του βουβαλιού. Σήμερα, στα εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής της Κερκίνης, είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος.
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
- 1½ κιλό βουβαλίσιο κρέας για μαγειρευτό, κομμένο σε κομμάτια – μερίδες
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
- 4 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο όπως στη χωριάτικη
- 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες σε κύβους
- ½ ματσάκι μαϊντανό,
- ½ ματσάκι άνηθο
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι για τη μαρινάδα
- 2 κουταλιές κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 1- 1½ φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
- 2-3 δαφνόφυλλα
- 3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
- 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- μαύρο πιπέρι σε κόκκους,
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια-μερίδες. Το αλατίζουμε, το πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι, το αλείφουμε με μουστάρδα και τα τοποθετούμε σ’ ένα γυάλινο σκεύος. Τα περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα ανακατεύουμε καλά και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ ή τουλάχιστον για 4-5 ώρες. Ανακατεύουμε μία δύο φορές για να μαριναριστούν ομοιόμορφα. Την επομένη βάζουμε τη μαρινάδα με το κρέας σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας. Όσο το κρέας βράζει, βάζουμε στη γάστρα τα κολοκυθάκια τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, ½ ποτήρι νερό και αλατίζουμε. Ψήνουμε με ανοιχτό καπάκι στους 250ο C ώστε να ροδίσουν. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε για να πάρουν χρώμα όλα τα λαχανικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βρασμένο κρέας με τα υγρά του, (αν είναι πολλά, δεν βάζουμε όλα τα υγρά), ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο, ψιλοκομμένα, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά.
tips: αν δεν έχετε προβλέψει από την προηγούμενη μέρα το φαγητό, μπορείτε να παραλείψετε το μαρινάρισμα και απλά να βράσετε καλά το κρέας πριν το βάλετε στη γάστρα. Δεν θα είναι το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά και πάλι θα γίνει ένα πεντανόστιμο φαγάκι. Σε επίσημες περιστάσεις αξίζει το κόπο να γίνει ολόκληρη η συνταγή!