Κοκκινιστό βουβαλίσιο κρέας με πουρέ μελιτζάνας \"Το Χασαπάκι\", προϊόντα μόνο με βουβαλίσιο κρέας!
Με αφορμή το Χουνκιάρ Μπεγεντί…
Το πρώτο μέρος της συνταγής αποτελεί τη βασική συνταγή για κοκκινιστό κρέας βουβάλι, το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με χοντρά μακαρόνια, ένα μυρωδάτο πιλάφι ή με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Σ’ αυτή τη συνταγή, εμπνεόμαστε από το Χουνκιάρ Μπεγεντί και το μαγειρεύουμε με πουρέ μελιτζάνας, λίγο «πειραγμένο», ώστε να γίνει πιο φίνος και ελαφρύς.
ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα)
- 1 κιλό βουβαλίσιο κρέας για μαγειρευτό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 μπαχάρια
- 1 ξυλαράκι κανέλλας,
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
για τον πουρέ μελιτζάνας
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, ψημένες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο αλάτι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 1 φλ. κεφαλογραβιέρα, πικάντικη, τριμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το κρέας για 15 λεπτά περίπου και πετάμε το πρώτο νερό. Προσθέτουμε βραστό νερό και το αφήνουμε να βράσει ώστε να είναι σχεδόν έτοιμο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κομμάτια του βρασμένου κρέατος, το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά ώστε να μελώσει η σάλτσα. Ταυτόχρονα ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό. Ιδανικά σε φλόγα ή στα κάρβουνα, διαφορετικά στο γκριλ. Τις ξεφλουδίζουμε και τις χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το αλάτι. Στο τέλος τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σερβίρουμε, αφού βγάλουμε από τη σάλτσα την κανέλα και τα μπαχάρια, βάζοντας 3-4 κουταλιές πουρέ μελιτζάνας και από πάνω το κοκκινιστό βουβάλι. Πασπαλίζουμε με τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
tips: αν και μπελαλίδικο, είναι ένα φαγητό που μπορεί να γίνει από την προηγούμενη. Τόσο οι ψημένες μελιτζάνες όσο και το κοκκινιστό βουβάλι δεν θα χάσουν τίποτε από τη γεύση τους.