Γιορτινό βουβάλι κρασάτο \"Το Χασαπάκι\", προϊόντα μόνο με βουβαλίσιο κρέας!
Μία γιορτινή συνταγή, με το βουβάλι να βράζει αποκλειστικά και μόνο σε κόκκινο κρασί. Εμπνευσμένο από την γαλλική συνταγή κρασάτου κόκορα, με τις απαραίτητες ελληνικές τροποποιήσεις.
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
- 2 κιλά βουβαλίσιο κρέας για μαγειρευτό, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
- 1 μπουκάλι καλό, ξηρό, κόκκινο κρασί (καλό, όμως!)
- αλεύρι για να αλευρώσουμε το κρέας
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες, όπως στη χωριάτικη
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες - 3 κλαράκια σέλερι
- 1 φλιτζ. του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2-3 δαφνόφυλλα
- 4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά πετιμέζι
- 2 κουταλιές ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα τηγάνι με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι. Μόλις ροδίσουν τα κρεμμύδια, με μία τρυπητή κουτάλα, τα αφαιρούμε όλα και τα βάζουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα. Αλευρώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε και αυτό στο λάδι. Δεν βάζουμε όλα τα κομμάτια μαζί. Τα σοτάρουμε προσεκτικά από όλες τις πλευρές λίγα – λίγα και τα τοποθετούμε κ’ αυτά στην κατσαρόλα. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι ένα ποτήρι κρασί. Με μία ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού και αφού καθαρίσουμε καλά τα νόστιμα υπολείμματα, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Την βάζουμε στη φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, τα αρωματικά, το ξύδι και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Όταν γίνει το κρέας κλείνουμε τη φωτιά. Ιδανικά, αφήνουμε το φαγητό 1-2 ώρες και το σερβίρουμε μετά. Όσο μένει, τόσο νοστιμότερο γίνεται. Το συνοδεύουμε με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες ή μ’ ένα ωραίο πιλάφι.
tips: είναι μία συνταγή αποκλειστικά και μόνο για εξαιρετικά κομμάτια κρέατος, και γι’ αυτό χαλαλίζουμε ένα ολόκληρο μπουκάλι καλό κρασί. Μη μπείτε στον κόπο να την κάνετε μ’ ένα τυχαίο κομμάτι κρέατος.