Καβουρμάς ανάμεικτος
Το Χασαπάκι εκτός από τον βουβαλίσιο καβουρμά παράγει και καβουρμά με χοιρινό, μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας με τη δική του μοναδική συνταγή.
Ετυμολογία Καβουρμά
Καβουρμάς, καβουρδίζω ή καβουρντίζω εκ του τούρκικου kavourmak, που σημαίνει τσιγαρίζω, ψήνω, παρασκευάζω φαγητό με την βοήθεια της φωτιάς.
Σύμφωνα με την γαστρονομική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας, ο καβουρμάς αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν που έχει τις ρίζες τους στις, προ των ψυγείων, εποχές. Τα ζώα που σφάζονταν έδινα στο νοικοκυριό μεγάλες ποσότητες κρέατος και έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να συντηρηθεί αυτό το κρέας. Μαλακά κομμάτια κρέατος σιγοβράζανε επί ώρες με αλάτι και καρυκεύματα και στη συνέχεια τοποθετούνταν σε πήλινα πιθάρια και σκεπαζόταν με λίπος για να επιμηκυνθεί ο χρόνος συντήρησής τους. Αυτό το βρασμένο κρέας οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσανε σαν βάση για δεκάδες μαγειρέματα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Η λέξη καβουρμάς λοιπόν προσδιορίζει έναν τρόπο παρασκευής κρέατος. Τα τελευταία χρόνια αυτή η συνταγή αναβιώνει από αρκετούς μικρούς παραγωγούς της Βορείου Ελλάδος και έχει δώσει στη αγορά εξαιρετικά προϊόντα.